RSS

Helikopter optreden

januari 10

We hebben tot nu toe niet veel bijzonders gedaan alleen maar patrouilles rijden.

We hebben wel een dag gehad waarbij we helidrills gingen beoefenen, hoe ga ik naar een heli toe lopen en hoe stijg ik in en hoe stijgen we uit.

Eerst een praatje van hoe pakken we het aan en waarom moet het zo, want de heli’s zijn nu anders ingedeeld dan in nederland nu zit er een boordwapen aan beide kanten en zijn er wat stoelen uit gehaald.

Ons doel uiteindelijk is om deze drills goed toe te passen voor een eventuele QRF met de heli, want straks word de drijging misschien nog hoger en er komt ook nog een vip naar irak vandaar deze snele inzet.

Nadat we droog hebben voorgeoefend gingen we instijgen waneer de heli kwam aan vliegen eerst non tactisch instijgen en daarna als we landen brown out, brown out wil zeggen dat de heli dus gaat landen op de zandplaat waarbij de downwash van de heli het stof doet opwaaien als je gewoon zit word je dus gezandstraalt dus twee huddels worden er gevormt aan weerskanten van de heli en gaan we met uitrusting op elkaar liggen in een rondje en dan vliegt de heli weer weg.

Nu moesten we met een huddel insteigen dus weer brown in en dan 360 eruit, dit houd in dat we parallel aan elkaar in de langs richting van de heli uitstijgen dus links vier popetjes en rechts ook en naar voor afwikkelend waarbij dus een 360 graden beveiliging is gerealiseerd.

De laatste was non tactisch instijgen en op 12 uur uitstijgen, is beina hetzelfde maar nu stijgen we weer aan beide zijde uit en gaan we van de heli af afwikkelen zodat er een linie vormt richting 12 uur waarbij er natuurlijk twee lui naar achter waarnemen.

Na dit alles zaten onze kleding vol met zand maar dat maakte niet uit was weer heerlijk om te vliegen, de heli was trouwens een cougar.

s’middags hadden we een sport test waarbij 12 minuten loop en in 2 minuten situps en binnen 2 minuten pushups gedaan moesten worden waar bij de minimum eis moest worden gehaald, maar dat was voor de meeste geen probleem.

Vandaag gaan we nog een paar stemburo’s langs en ook nog een sjeik bezoeken en dan is vandaag ook weer voorbij.

Maar dat lezen jullie dan wel weer.

 

Posted by on 10 januari 2005 in Defensie, Iraq

Leave a comment

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *